Tradițiile școlii


Zilele Scolii (2017-2018)

La ceas aniversar…

An de an Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca are bucuria de a-si sarbatori existenta de peste 100 de ani in peisajul invatamantului romanesc. Dupa traditie, la fiecare inceput de vara ne adunam sa depanam amintiri, sa revedem oameni dragi, „eminescieni” mandri ca au fost si ei candva parte a acestei prestigioase institutii. Cu mic, cu mare, imbracam cu emotie fireasca haina de sarbatoare si traim intr-un mod specific evenimentul. Totul se desfasoara ca un moment aparte, marcat in primul rand prin editarea unui Anuar al scolii in paginile caruia sunt consemnate crampeie din activitatea celor care au petrecut o parte a vietii lor in acest lacas de cultura, elevi si profesori deopotriva.

Ne regasim cu totii, indiferent de timpul caruia apartinem si de statutul pe care-l avem, in spatiul care a stat la temelia formarii noastre sau in care am dobandit experienta, iar gandurile nerostite ale generatiilor au bucuria exprimarii, a „cuvantarii” intr-un ritual din care niciodata nu lipsesc cantecul, poezia, elevii dornici sa se afirme in nenumarate concursuri si dezbateri.

Emotia revenirii pe bancile scolii pune de fiecare data stapanire pe sufletele noastre, invitatii regasindu-se astfel, macar pentru o clipa, in vremea cand imparteau aceleasi idealuri si valori, aceleasi principii si nazuinte. Cu totii recunosc rolul esential pe care „liceul Eminescu” l-a avut pentru destinul fiecaruia in parte, caci de aici si-au luat zborul si tot aici s-au intors parcurgand treptat propriul traseu existential; rataciti uneori in labirintul lumii si al vietii, ei gasesc puterea de a merge mai departe numai retraind, poate la modul nostalgic, momentele frumoase petrecute aici.

Personalitati marcante ale vietii culturale romanesti si nu numai ne onoreaza intotdeauna cu ganduri pline de caldura, descoperind atunci cand ne trec pragul „un iz aristocratic” si un „spiritul familiar” intr-o scoala cu valente europene.

Activitati pornite din suflet pentru suflet pun la loc de cinste talentul elevilor, concretizandu-se in ample activitati cultural-artistice si sportive: sesiuni de dezbateri pe teme de mare actualitate, prilej de expuneri si cuvantari elaborate, vernisajul unor expozitii de fotografie, icoane, grafica, tablite de lut, papyrus, desene, obiecte populare, proiecte si portofolii, concursuri, competitii diverse, cantece, dansuri si recitaluri de poezie si muzica, spectacole de magie, piese de teatru puse in scena cu mare maiestrie de cadre didactice devotate si elevi sarguinciosi care atarg atentia publicului de toate varstele; totodata, expozitiile de carte, pictura, fotografii si imagini faciliteaza apropierea de universul mirific al creaţiei, iar coridoarele si curtea scolii sunt înfrumusețate de proiectele si realizarile la care am fost partasi de-a lungul anilor si de care ne bucuram cu totii. Incheierea aniversarii este marcata de discursurile devenite lirice ale invitatilor nostri, fericiti ca au prilejul sa se intoarca in locul de unde au plecat candva si sa reintre in atmosfera care le-a marcat cea mai frumoasa perioada a vietii lor.

Imnul şcolii rasuna intotdeauna victorios ca o incununare a bucuriei de a exista, de a ne regasi in atmosfera de sarbatoare pe care o merita liceul nostru si in care am redescoperit adevaratele valori si faptul ca invatatura inseamna munca si, de asemenea, daruire si implinire.

Manifestarile Eminescu la varsta maturitatii

In anul 1995, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca inaugura prima editie a Manifestarilor eminesciene, sub conducerea prof. Horatiu Simon si in patronajul profesorilor de limba romana, in luna ianuarie, la ceas aniversar dedicat nasterii patronului spiritual al scolii. Au trecut de atunci...destui ani. Asumandu-ne uneori si riscuri, dar animati mereu de dorinta de a deschide porti de lectura, interpretare si cunoastere, am deschis portile culturii in spirit eminescian in fiecare an. Si de fiecare data am incercat sa ridicam nivelul cultural al manifestarii, prin incitarea la creativitate.

Initial, manifestarea a fost dedicata exclusiv elevilor de liceu, pe plan judetean, invitandu-i la analize literare pe text dat. In anul urmator, am largit plaja de public tinta, provocati fiind de o oarecare reticenta a adolescentilor fata de poezia romantica, invitand profesorii clujeni sa impartaseasca din exemplele de buna practica in ce priveste strategiile didactice la care s-a apelat in predarea poemului Luceafarul. Ne-am bucurat de experiente reusite la licee de renume din judet si de creativitatea colegilor care au inteles spiritul altruist care trebuie sa anime cariera didactica. Onorati de animatia starnita in jurul Manifestarilor, dar si provocati, am invitat elevi de gimnaziu si din clasele primare sa se alature noua, starnind talente din arta picturii. Nu ne-am limitat aici. Colegii din aria Limba si comunicare au provocat o sectiune de traduceri ale poeziilor eminesciene, sectiune care a manifestat interes mai multi ani. A fost apoi randul artei teatrale sa isi spuns cuvantul. Multe trupe de teatru ale scolilor din judet au raspuns invitatiei sectiunii „Happening” starnind aplauze. Reprezentatii ale trupelor de teatru ale liceului nostru s-au realizat si pentru publicul larg, la unul din centrele comerciale mari ale Clujului. In acelasi spirit de promovare a eminescianismului, la Casa Matei, in inima istorica a orasului, in anul 2010, am invitat trecatorii la un Memento, proiectand aspecte din viata si activitatea marelui om de cultura realizate în sistem modern (muzică si imagine). Si nu ne-am oprit aici. In anul urmator, invitatia de participare a fost lansata tuturor celor care se bucura inca de spiritul eminescian. Ne-am bucurat sa vedem ca adresa de mail creata în acest scop a fost accesata de elevi si profesori din multe scoli din tara. Iar produsele muncii lor le-am diseminat, generosi ca întotdeauna, prin doua bloguri create de elevii liceului nostru, prin care, trebuie sa recunoastem, „ne-am updatat” si noi, profesorii coordonatori. 2012 şi 2013 au fost anii îi care elevii cu spirit eminescian au creat semne de carte si le-au impartit trecatorilor clujeni la ceas de seara magica de ianuarie.

Ce urmeaza? Inca nu ştim sigur... Dar sacul cu idei e plin (deja) pentru la anul.

Inceput de poveste

În fiecare an, începând din 2003, cu ocazia Craciunului elevii liceului nostru organizeaza un eveniment cultural-artistic având ca scop strângerea de fonduri pentru cauze umanitare. În organizarea evenimentului sunt implicati profesori si un grup de elevi de liceu. În spectacolul de Craciun, care are loc de fiecare data în ultima saptamâna de scoala din luna decembrie, sunt implicati elevi de pe toate nivelele de studiu, de la primar la liceu.

Aceasta activitate beneficiaza de sprijinul financiar al Asociatiei parintilor care ofera tuturor elevilor prezenti la eveniment un cadou simbolic adus, evident, de Mos Craciun.

Beneficiarii actiunii umanitare au fost copii din scoala sau din afara scolii, cu probleme de sanatate sau probleme sociale.

La eveniment participa parinti, invitati speciali si a fost prezenta, de multe ori, presa locala si reprezentantii unor televiziuni locale.

Festivalul « Etincelles d’hiver » - « Scanteiute de iarna »

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” se mandreste cu sectia sa de limba franceza bilingv, cu o traditie ce dateaza din 1990. In toti acesti ani am invatat ca studiul limbii franceze nu este doar un act in sine, deoarece o limba straina prinde viata doar atunci cand aceasta isi demonstreaza eficacitatea dincolo de sala de clasa, ancorandu-se in tumultul activitatilor noastre cotidiene. Astfel, pentru a ne creste vizibilitatea in colectivitatea locala, am decis sa demonstram, in primul rand adolescentilor clujeni, dar si tuturor francofonilor, ca limba franceza poate deveni o punte de comunicare a valorilor noastre multiculturale in contextul bilingvismului franco-roman. Dovada cea mai elocventa a mesajului nostru este Festivalul « SCANTEIUTE DE IARNA », « ETINCELLES D’HIVER » nascut dintr-un divin fulg de nea a binecuvantatei ierni din 2008 pe cand aprindeam timid primele luminite ale acestei manifestari. Ne-am dorit ca acele prime stelute sa dainuie in timp aidoma sclipirilor celeste spre care ne ridicam privirea atunci cand rostim o ruga fierbinte! Si ruga s-a implinit!...

De cinci ani, zilele de festival sunt pentru noi un pretext francofon de evocare a unor traditii si obiceiuri care ne imbogatesc culturile, care ne diferentiaza oarecum, demostrand in acelasi timp ca aceste diferente ne construiesc unicitatea. An de an asteptam nerabdatori sa traim impreun magia «scanteiutelor de iarna» pentru a prezenta publicului nostru roadele unor activitati dintre cele mai diverse, realizate cu mult drag in preajma Craciunului. Acest spirit al sarbatorilor il transmitem prin povesti dramatizate cu tinerii nostri actori francofoni, prin colinde traditionale romanesti si franceze, dansuri populare din Ardeal sau prin gratia baletului pe acorduri clasice. De asemenea, invitam la expozitii de arta plastica ori parade de moda ale unor creatori romani si francezi. Incercam mereu sa interactionam cu spectatorii nostri gratie unor momente interactive precum mici ateliere de creatie artizanala de decoratiuni de iarna, improvizatii dramatice, scamatorie, sedinte de machiaj sau nelipsita seara gastronomica cu preparate traditionale romanesti si franceze ale caror retete pot fi consultate in publicatia noastra franco-romana « Retete de sarbatori ».

Amploarea festivalului ar putea fi dovedita gratie unor cifre graitoare din istoricul nostru: peste 400 de elevi implicati in organizare si desfasurare, 35 de profesori in umbra culiselor, mai mult 1000 de spectatori si peste 10 parteneri. Am mentiona pe cei care ne sprijina anual cu fidelitate: Primaria Cluj-Napoca, Institutul Cultural Francez, Universitatea “Babes Bolyai”, Asociatia “Lumea lui Bidi”.

Pentru a va convinge de pasiunea noastra francofona, pentru a intelege mesajul nostru cultural, va invitam sa fim partasii francofoniei, sa fim toti un suflet, o simtire si sa ne bucuram impreuna de binecuvantarea lui decembre, luna generozitatii, a solidaritatii, luna în care fiecare suflet vibreaza cu trairi divine. Se naşte Iisus, lumina coboară, toti suntem plini de pace si implinire.

Proiectul anual ”FIESTA-FESTA”

Fiesta-festa este o activitate cultural-educativa intrata deja in traditia Liceului Teoretic”Mihai Eminescu”, fiind specifica sectiei de spaniola-portugheza.

S-a initiat odata cu absolvirea primei promotii de spaniola-portugheza bilingv, in iunie 2003, a fost ani de-a randul o activitate independenta pana in 2006 si in 2011-2013, iar in perioada 2007-2010 s-a desfasurat anual de „ Zilele liceului”, constand intr-un spectacol de cantec, dans, teatru si poezie, momente care urmareau sa puna in evidenta elemente specifice culturii si civilizatiei Spaniei, Portugaliei, lumii hispanice in general. Un obiectiv principal permanentizat este si acela de a sarbatori promotia de absolventi ai sectiei, printr-o omagiere sentimentala (spectacol, evocarea anilor petrecuti in scoala, filmulete, fotografii, muzica, dans....) si acordarea de diplome personalizate. Cum in pregatirea activitatii sunt angajati elevii claselor mai mici (IX-XI), constienti ca fac ceva frumos, de suflet pentru colegii lor mai mari si ca la randul lor, cand vor ajunge absolventi, vor fi omagiati de cei mai mici, s-a creat astfel o coeziune, o atmosfera intima la nivel de sectie, elevii cunoscandu-se intre ei si simtind satisfactia participarii, a creativitatii, a afirmarii personale, preluand, in calitate de organizatori-chiar, exemplul si entuziasmul colegilor protagonisti in momentele artistice sau in premiere. In cadrul spectacolelor s-au facut cunoscute talente deosebite in plan artistic (ca de exemplu: Valc Diana – recitare, 2007; Deac Denisa – muzica spaniola 2011, 2012, Ianc Georgiana – muzica populara, 2011; Jucan Remus– teatru, 2011, Chiorean Adina, Rus Lavinia – recitare, 2012; Gabrian Loredana, Culda Daiana – muzica, Boncean Alexandra – dansuri populare, Blaga Carmen – teatru, Sambotelecan Mihai – muzica folk, 2013).

Am denumit activitatea”Fiesta multicultural”, cu multa deschidere, tocmai in scopul de a-i da mai mare amploare, prin manifestarea dorintei de colaborare cu elevi si de la alte sectii, pentru identificarea si afirmarea talentelor si a finalitatilor educative, implicand si momente in alte limbi ( franceza-bilingv: trupa de teatru) si invitand in acelasi timp alte institutii, scoli sa ne onoreze cu participarea lor. In acest sens am colaborat cu „Palatul copiilor” – de unde a participat trupa de majorete si cu Scoala populara de arta „Tudor Jarda” de unde au venit anual perechi din ansamblul de dansuri populare din care fac parte si elevi ai scolii. Festivitatea a fost, asadar, o ocazie de a valorifica pasiunile si activitatea extrascolara a elevilor, acestia primind diplome si fiind filmati, pozele fiind expuse la panourile din scoala. Elevii traiesc, asadar, anual, un sentiment de mandrie, de satisfactie deosebita. Organizata si coordonata cu multa implicare si daruire de doamnele profesoare Irina Nadasan (spaniola) si Simina Pop (portugheza), „Fiesta-Festa” s-a conturat in timp ca o activitate educativ-culturala de promovare a talentelor, a profilului liceului, de reprezentare a acestuia la nivel de oras, fiind in acelasi timp o petrecere tinereasca la nivel de sectie, ocazionand experiente de mare efect profesional, educativ si sentimental. Prin toate acestea si-a castigat un loc bine definit in viata liceului, fiind asteptata cu nerabdare an de an.